ΘΕΡΜΗ

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
22 Απριλίου 2016
Περαία
22 Απριλίου 2016
Show all

ΘΕΡΜΗ

Ο Δήμος Θέρμης βρίσκεται Νοτιοανατολικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και αποτελεί έναν από τους περιαστικούς Δήμους.Η περιοχή αν και εύφορη, ουσιαστικά έχει χαρακτηριστικά περιαστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης και συγκεντρώνει μεγάλες μονάδες του δευτερογενούς και κυρίως του τριτογενούς τομέα. Ωστόσο στην περιοχή είναι εντονη η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού θερμοκηπίων.
Ο τριτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος από δραστηριότητες υπερτοπικού χαρακτήρα. Σημαντικές εγκαταστάσεις υπερτοπικού χαρακτήρα είναι το ΕΚΕΤΑ, ο ΕΦΕΤ, το Τεχνολογικό Μουσείο ΝΟΗΣΗΣ, τα ΤΕΦΑΑ , το Υπουργείο Γεωργίας( ΕΘΙΑΓΕ) , το Αγρόκτημα του ΑΠΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η ΠΑΣΕΓΕΣ, το Κέντρο Υγείας , τραπεζικά υποκαταστήματα κλπ. Η περιοχή επιπλέον αποτελεί σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού κέντρων διασκέδασης και ξενοδοχειακών μονάδων. Στην περιοχή βρίσκεται το Regency Casino. Ωστόσο η σημαντικότερη βαρύνουσα χρήση στην περιοχή του Δήμου είναι η του Αερολιμένα «Μακεδονία», που αποτελεί διεθνή συγκοινωνιακό κόμβο της Βόρειας Ελλάδας. Ο ανατολικός Σταθμός μετεπιβίβασης των αστικών συγκοινωνιών (Α.Σ. ΙΚΕΑ) βρίσκεται πλησίον του Δήμου, παρέχοντας το πλεονέκτημα σύνδεσης του Δήμου με το Π.Σ.Θ. το Σιδηροδρομικό Σταθμό και τον Σταθμό ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Aξιόλογο είναι το Φράγμα της Θέρμης που αποτελεί ένα μαγευτικό χώρο με τεχνιτή λίμνη, δένδρα και διαδρομές. Tην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου ενισχύουν τα αλσύλια πεύκης καθώς και ένα δεύτερο φράγμα, σε μικρή απόσταση από το πρώτο. Στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης έχουν κατασκευαστεί επιπλέον άλλα πέντε φράγματα Στις παραπάνω παρεμβάσεις προστίθεται η ανάπλαση της χωματερής της Θέρμης. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πάρκο που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την αναψυχή. Η ύπαρξη ημιορεινών παραδοσιακών οικισμών στον Δήμο είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων, βιβλιοθηκών, φιλαρμονικής ορχήστρας, βιβλιοθηκών, κινηματογράφου κλπ είναι μερικές από τις δράσεις πολιτισμού που αναπτύσσονται στα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου.

Χάρτης